Despre AjutorSpitale

Platforma AjutorSpitale a conectat medicii și spitalele cu mediul de business și cu cel ONG și a asigurat project managementul pentru donații și gesturi de bine.

Ajutor Spitale

Cum a început AjutorSpitale?

În seara de 10 martie a început totul. Atunci am aflat că mai mulți dintre noi, cei care am voluntariat ulterior în acest proiect, fusesem expuși direct la un caz confirmat pozitiv Covid-19 și a trebuit să aflăm rapid ce este de făcut. 

Citeam toți știri despre coronavirus și unii dintre noi începuseră chiar să facă simulări despre impactul acestui virus in businessurile noastre, dar ce nu știam este cum arată anxietatea și panica pe care această boală le aduce când se apropie de tine.

După ce am sunat de mai multe ori la Linia Verde și la DSP, ne-am sunat prietenii doctori și de la ei am aflat cât de multă nevoie era de mănuși, măști, combinezoane, dezinfectanți. Și mai ales cât de multă nevoie era – și este încă! – să ne pese de ceilalți. Și de ajutor rapid, de găsirea unor soluții care pur și simplu păreau la acel moment că nu există.

Am aflat astfel că ar fi bine să ajutăm și noi, cei din mediul de business, cât mai mult dacă vrem să avem familii și angajați sănătoși, dacă vrem să ne menținem businessurile pe linia de plutire… Dacă ne pasă.

Am înțeles că nu știm nimic despre coronavirus (deși unii citisem zeci de articole despre asta) și mai ales nimic despre ce înseamnă să fii în prima linie și să n-ai echipamente, să-ți faci rapid un plan de management sau să ți-l ajustezi rapid pe cel pe care l-ai gândit în iarnă, când ai anticipat că acest virus va veni și peste spitalul tău, să fii nevoit să iei decizii despre viață și moarte, să gândești și să asimilezi protocoale noi și apoi să le pui în practică, să te autoeduci cu viteză colosală pe un subiect medical extrem de nou și …

Am crezut în puterea pe care o are mediul antreprenorial din România de a da puțină speranță acolo unde ea părea că a dispărut cu totul, de a susține medicii din orașe ce păreau uitate, de a pune medicii de familie și nevoile lor tot în linia întâi. Și am întrebat: “Cu ce vă putem ajuta?”.


80 de voluntari și 64 de zile de proiect!

Primul răspuns la întrebarea “Cum putem ajuta?” a venit pe platforma ajutorspitale.ro la ora 19:41:55 în data de 16 martie 2020 de la un medic de familie. Apoi ne-a scris un director medical, apoi un manager de spital (care se organizase impecabil, dar chiar și așa avea nevoie de foarte multe ca să cuprindă diversitatea cazuistică care-i invada micul spital obișnuit cu un flux semnificativ mai redus de pacienți), și apoi un medic specialist (obstetrică-ginecologie; căci se nasc copii și umplu spitalele cu plânsetele lor pline de speranță chiar și în vreme de Covid…). Apoi un șef de secție ATI, care ne-a explicat de ce este atât de mare nevoia de echipamente, și de ce atât de multe, și cât durează să-și pună echipamentul, și cât de greu îi este unui medic să reziste și să funcționeze la aprope 40˚C, și apoi cât durează să-și scoată echipamentul…


A fost nevoie să fim mulți ca să putem asculta. Și să căutăm soluții în piatră seacă (cam așa a fost în primele zile).

Norocul nostru a fost că la câteva zile după ce am anunțat lansarea platformei au început să vină alături de noi mulți voluntari: copii de medici, profesori, educatori, farmaciști, antreprenori, freelanceri, comunicatori, oameni din banking, analiști și statisticieni. Fiecare cu propria motivație, împreună în aceeași luptă.

Timp de 64 de zile, 80 de oameni coordonați de Raluca Negrea, fondator Makesense, și Dorin Boerescu, CEO 2Performant, au devenit AjutorSpitale.

La rândul lor, medici din țară au aflat de noi și au început să ne sune sau să ne scrie. Lipsurile veneau din toate direcțiile, iar virusul era din ce în ce mai puternic. Participam la o bătălie care a părut pierdută de atât de multe ori.

Apă, mâncare, măști, combinezoane, dezinfectant, săpun, hârtie igienică, paturi. Medicii ne solicitau cu disperare ajutorul, orice fel de ajutor care ar putea să le salveze pacienții sau măcar să-i ajute să câștige timp.

Prima donație a venit de la un antreprenor care ne-a scris în formularul de contact că și-ar putea reograniza linia de producție din fabrica pe care o deține dacă credem că are cineva nevoie de paturi, cărucioare, stative etc.El a produs și donat paturi.

S-au alăturat apoi businessuri mari, mici afaceri locale și antreprenori. Zeci de companii care au donat produse sau bani, și-au pus serviciile la dispoziție sau chiar au adoptat un spital din comunitatea unde își desfășoară activitatea.

Împreună am reușit să donăm peste 88 tone de apă, 10 tone de mâncare, 19.648 produse de igienă și 353.370 de echipamente de protecție (mănuși ,măști, combinezoane și altele) pentru medici și spitale.

Ce am făcut, concret?

AjutorSpitale este un proiect inițiat de Dorin Boerescu (CEO 2Performant) cu susținerea Ilincăi Păun (CEO The Entrepreneurship Academy), a lui Alexandru Ghiță (Fondator Educativa) și a Ralucăi Negrea (Fondator Makesense). Platforma a conectat medicii și spitalele cu mediul de business și cu cel ONG și a asigurat project managementul pentru donații și gesturi de bine. Concret:

Vezi rezultatele aici

O inițiativă ce va rămâne mereu aici pentru tine!

AjutorSpitale va rămâne. 

Pentru medici va rămâne un proiect ce le-a înțeles nevoile și i-a ascultat. Voluntarii noștri au petrecut 412 ore la telefon cu medicii și au înregistrat aproape 1.000 de nevoi de la spitalele din toată țara. 

Pentru antreprenori, AjutorSpitale va fi ținut minte ca inițiativa care i-a adus mai aproape de zona socială și de medici, și care le-a arătat cât de mult contează implicarea la momentul potrivit. Multe companii vor continua să fie alături de spitalele din comunitățile în care își desfășoară activitatea. Știm că sistemul medical din România are nevoie de sprijinul mediului de business pe termen lung și sperăm ca exemplul acestora să îi inspire pe mulți antreprenori și manageri.

Voluntarii își vor reaminti de AjutorSpitale ca de proiectul ce i-a pus pe gânduri și a dat alt sens timpului. Pentru noi, Ajutor Spital va rămâne cea mai frumoasă provocare.

Iar pentru tine, AjutorSpitale va fi platforma în care poți să soliciți ajutor oricând de la mediul de business. Am învățat ce înseamnă forța lui ÎMPREUNĂ și vrem să ne amintim mereu de asta!